пʼятницю

Целюліт: дієта, харчування

СТРАТЕГІЯ БОРОТЬБИ з целюлітом



Система правильного харчування Основні принципи правильного харчування



Поки ще не придумано якоїсь спеціальної «дієти» для позбавлення від целюліту, тому розумний план збалансованого харчування, в якому перевага віддається свіжим, особливо живильним продуктів з низьким вмістом жирів, буквально створить диво при вирішенні проблеми запобігання утворення пухлин і жирових складок.



Я ніколи не вірила в рятівну роль всіляких дієт, як їх все розуміють.  Ці дієти не тільки вимагають від людини дотримання безлічі обмежень і відмови від звичної їжі, але приводять, крім того, до незбалансованого харчування та браку в організмі деяких таких необхідних складових.  Нічого доброго від програм подібного штибу чекати не доводиться - ані в галузі психічного стану, ні в сенсі фізичного вдосконалення.  Навіть і не намагайтеся дотримуватися будь-яку дієту, якщо не впевнені, що будете дотримуватися її правил все життя.



Дієти викликають зниження життєвого тонусу, великі коливання цукру в крові, поява надмірної ваги, освіта целюліту і створення нездорових умов для життєдіяльності всього організму в цілому.



Навчитися правильному харчуванню перш за все означає прийти до розуміння необхідності споживання тих продуктів, які мають максимальну поживну цінність. До продуктів, які постачають людині максимальну кількість поживних речовин, завдаючи при цьому мінімальний збиток здоров'ю, відносяться складні вуглеводи. Саме таких продуктів: овочам і фруктам, необроблені зерна, бобовим (горох, квасоля, чечевиця) буде віддана перевага в нашій системі здорового і різноманітного харчування. Названі продукти, крім усього іншого, є найбагатшими джерелами калію - нашого секретної зброї в боротьбі з целюлітом .



Складні вуглеводи природним шляхом перешкоджають ожирінню і обов'язково повинні складати споконвічно більшу частину продуктів, споживаних у відповідності з вашою дієтою. Вони забезпечують надходження основної маси їжі і швидко викликають почуття насичення при споживанні. А в результаті того, що ці речовини засвоюються організмом повільно, вони забезпечать сталу концентрацію цукру в крові, і ваш життєвий тонус буде високим. Крім того, складні вуглеводи за своєю природою містять жири у вельми незначній кількості. Однією з привабливих сторін пропонованої системи харчування є те, що вона дозволяє скинути зайву вагу всім тим, хто цього потребує, і в той же час без проблем залишити його незмінним тим, у кого власна вага знаходиться в нормі.



Звичайні помилки і помилки



Дотримання дієти призводить до ожиріння ... і до млявості



Вся концепція проходження дієті є в загальному помилковою. Вкрай рідко в них робиться наголос на постачання організму хорошою здоровою їжею, до того ж багатою поживними речовинами. Таким чином, переважна більшість пропонованих дієт приводять в кінці не до оздоровлення, а до ослаблення організму.



У повсякденному житті будь-яка дієта сприймається нами як надзвичайна міра для того, щоб скинути зайву вагу напередодні якого-небудь особливого події, з нагоди майбутнього відпустки або для того, щоб влізти в торішній купальник. Скинутий за час дієти вага майже завжди набирається знову, причому в багатьох випадках додатково до старих набирається ще пара кілограмів нових. Якщо підрахувати кількість таких випадків при дотриманні дієти, то воно становитиме приблизно 90% від загального числа. Таким чином, цикл «дієта і скидання ваги - набір ваги після дієти» виявляється нескінченним.



Існує кілька причин, чому дієта не приводить до успіху. Крім того, що дієта вимагає від людини психологічної готовності до самообмеження, вона, як правило, залишає занадто мало енергії або спонукальних мотивів для фізичних вправ. А в тих випадках, коли дотримання дієті не супроводжується м'язовим навантаженням, наше тіло реагує допомогою уповільнення обміну речовин, щоб пристосуватися до зменшеного надходженню калорій. Така реакція організму, у свою чергу, створює труднощі для подальшого зменшення ваги.



Якщо ваша вага зменшується занадто швидко, то цей процес відбувається насамперед за рахунок зменшення м'язової маси. Тому, чим більш струнким буде ваш силует, тим більше жирів ви збережете «всередині». Повторний курс дотримання дієти здатний тільки посилити ситуацію, так як ви ще більше втратите в м'язовій тканині і ще більше придбаєте в жирових.



Раціональна система позбавлення від зайвої ваги передбачає оволодіння навичкою правильного харчування і регулярні заняття фізичними вправами. Така збалансована система харчування та фізичного навантаження в повсякденному житті є єдиним способом для вас добитися ідеального ваги і зберегти його на майбутнє. Завжди пам'ятайте про те, що ідеальним для вас є така вага, який можна легко зберігати незмінним без необхідності зменшення споживання їжі і без втрати енергії. Якщо ж вам доводиться обмежувати себе в їжі, щоб зберегти якийсь певний вага, це означає, що вага обраний для вас неправильно, і тіло повідомляє вам про це. Швидкість позбавлення від зайвої ваги не повинна перевищувати 400 грамів на тиждень - при такому темпі схуднення ви отримуєте можливість позбавлятися від жирових плівок без втрат в м'язовій масі.



Пошкодження тканин ... ще один наслідок дієти



У міру збільшення підшкірної тканини в обсязі зростають і ваші шанси постраждати від освіти целюліту в тих ділянках, в яких ваше тіло зазвичай накопичує жир: в області стегон, тазу, сідниць і живота. Крім того, внаслідок поперемінних стиснень і розтягувань шкіри в цих ділянках - для того щоб пристосуватися до змін в обсязі підшкірної тканини - відбувається пошкодження клітин підшкірного шару.Ніжні еластинових і колагенові волокна здатні винести досить багато циклів такого поперемінного розтягування і стиснення, але з часом вони слабшають і втрачають пружність. А в процесі старіння нашого організму таке навантаження стає ще більш критичною.Якщо ж ви в цій ситуації ще й сидите на дієті, то організм буде позбавлений настільки дорогоцінних колагенових волокон, так як при дотриманні дієти ви змушені виключити з раціону харчування важливе число продуктів, поживні речовини з яких йдуть на оновлення клітин колагенових волокон.



Отже, висновок перший: не сідайте на дієту ... дотримуйтеся весь час правильної системи харчування.



Що можна сказати про калорії?



Калорії, запасені в різних продуктах, не рівні один одному. Ті калорії, які надходять у наш організм з жирами, перш за все і в найбільшій мірі відповідальні за ожиріння. Однією з причин такої поведінки є те, що наш організм легко перетворює тваринні жири в наш власний жир. «Жирні» калорії - а їх адже майже 97% - залишаються в організмі у вигляді жирових складок.



Отже, коли наступного разу вам на очі попадеться чергове повідомлення про кількість калорій, що містяться в тому чи іншому продукті, поцікавтеся походженням цих калорій і віддайте перевагу «пісним» калоріях. І взагалі, постарайтеся в своєму житті міркувати про якість споживаної їжі наступним чином: «тверді» продукти, такі як овочі та недроблене зерно, зроблять тканини вашого організму твердими, «жирні» продукти харчування, такі як масло, сир і м'ясо, зроблять ці тканини жирними.



Для переважної кількості людей кількість калорій, які надходять із їжею, не повинно бути нижче 1200-1300 калорій. Це той мінімум, який буде потрібно вам для ефективних занять фізичними вправами і фігурує в будь-якій оздоровчою програмою. Це відповідає мінімальній кількості калорій, яке забезпечить надходження у ваш організм всіх необхідних поживних речовин, включаючи вітаміни та мінеральні речовини.



Правильне харчування. Основоположні принципи



Першим ділом вам буде потрібно повністю припинити споживання таких речовин, про які в точності відомо, що вони не принесуть жодної користі вашому організму. Другим кроком буде перехід на вживання таких продуктів, які містять у собі важливі живильні речовини, такі необхідні тілу кожної людини.



По можливості слід звести до мінімуму споживання наступної їжі:



- Продукти харчування пройшли промислову переробку.



Значно скоротити споживання таких продуктів харчування:



- М'ясо;



- Молочні продукти;



- Жири;



- Цукор;



- Сіль.



Антицелюлітна система харчування



У цій системі упор робиться на вживання в їжу свіжих, пісних, багатих поживними речовинами продуктів. Рекомендується віддавати перевагу складних вуглеводів:



- Фруктам;



- Овочам;



- Неподрібненого зерну;



- Бобовим.



Зазначені вище продукти харчування є до того ж найбагатшими джерелами калію. Істотна частина фруктів і овочів вашого повсякденного раціону обов'язково повинна вживатися в їжу в сирому вигляді, так як це є однією зі складових нашої програми правильного харчування.



Крім того, пийте багато чистої води. Рекомендована доза: від 6 до 8 склянок на день.



А власне програма правильного харчування така:



- Зберігати в тканинах оптимальне співвідношення калію і натрію;



- Усунути дефіцит поживних речовин, як одну з причин утворення целюліту;



- Усунути застійні явища в міжтканинних областях;



- Завжди харчуватися так, щоб споживані продукти очищали організм;



- Харчуватися так, щоб відбувалося зцілення і оновлення клітин різних тканин;



- Запобігти і усунути затримку води в організмі;



- Сприяти зниженню ваги (при необхідності);



- Невпинно зберігати незмінним власний ідеальний вага;



- Підтримувати свій життєвий тонус на найвищому рівні.



Від чого треба відмовитися ... і чому



По можливості виключите споживання продуктів, що пройшли промислову переробку.



Переважна частина людей поглинає жири, сіль і цукор, а разом з ними - хімічні речовини, абсолютно непотрібні для нашого організму. Поряд з цими негативними моментами не слід забувати про те, що продукти після промислової обробки повністю або у великій мірі позбавляються поживних речовин. Хоча реклама говорить, що нам пропонується «насичена» або «багата вітамінами» їжа, ми отримуємо продукти, практично начисто позбавлені поживних речовин, а якщо вони чомусь і збагачені, так це шкідливими в сенсі освіту целюліту хімічними сполуками.



В даний час існує понад 2000 хімічних добавок, які знайшли широке застосування в харчовій промисловості. Багато з таких добавок не пройшли перевірки на належному рівні, інші ж з'єднання не випробовувалися на сумісність один з одним. Багато тисяч інших хімічних сполук обхідними шляхами потрапляють в наш організм з продуктами, коли ці продукти вирощують, консервують, упаковують і зберігають. До таких хімічних сполук відносяться гормони та антибіотики, якими підгодовують тварин, пестициди, аерозоль на полях і городах, а також залишки різних миючих засобів, що використовуються для очищення інструментів і обладнання. Але ж наш організм зовсім не призначена для поглинання такої кількості хімічних речовин.