середу

Целюліт. Вивчаємо проблему під мікроскопом

ЦЕЛЮЛІТ ПІД МІКРОСКОПОМ. ПОГЛЯНЬМО НА ПРОБЛЕМУ БЛИЖЧЕ



Людський організм - явище абсолютно незвичайне.



Якщо б ми мали можливість розглянути ці тканини, в яких утворюється целюліт, під мікроскопом із збільшенням в кілька сотень разів, то змогли б побачити безліч різних клітинних утворень. Кожне з них окремо грає істотну роль в підтримці життєдіяльності клітин і тканин. Для того щоб разобоаться в глибинних процесах утворення целюліту, розглянемо функції кожного такого утворення окремо.



КАПІЛЯРИ



У цих крихітних судинах, що оточують клітини, здійснюється найважливіша функція кровообігу, іменована обміном поживних речовин та продуктів виділення між тканинами і циркулюючої кров'ю.Коли ця життєво важлива функція порушується, капіляри слабшають і пропускають рідини у міжклітинний простір більше, ніж необхідно. Ця додаткова витік рідини і є початком утворення тканини, що називається целюлітом.



МІЖКЛІТИННИЙ ПРОСТІР



Одна шоста частина людського організму складається з міжклітинного простору. Оскільки поживні речовини переходять з крові в клітини за допомогою процесу, іменованого дифузією, через рідину, що оточує кожну клітину, то дуже важливо, щоб клітини розташовувалися якомога ближче один до Друга, І відстань між капілярами і клітинами зберігалося мінімальним. Крихітні простору між клітинами, ці проміжки між ними, не повинні містити більшу кількість рідини, ніж це необхідно для підтримки здорової і чистої «внутрішньої навколишнього середовища клітини», а саме, того середовища, в якій може ефективно відбуватися процес обміну поживних речовин та продуктів виділення . Коли утворюється зайва рідина, починається утворення волокнистого речовини. Це, у свою чергу, ще більше роз'єднує клітини і збільшує відстань не тільки між самими клітинами, але також між клітинами і капілярами.Процес обміну речовин в результаті ускладнюється. А тканина, що має ділянки застою, вже не може функціонувати ефективно.



РОЛЬ КАЛІЮ



Кисень і живильні речовини не переходять безпосередньо з капілярів в клітини. Навпаки, вони розчиняються в міжклітинному просторі і вже з цього простору відсмоктуються клітиною. Продукти виділення слідують за тим же маршрутом, але в протилежному напрямку. Енергетично перебіг цього процесу забезпечує, в основному, певне співвідношення солей, які знаходяться в тканинах, а саме солей натрію і калію . Разом ці два хімічні елементи утворюють своєрідний двонаправлений "насос", який з одного боку перекачує поживні речовини в клітини, а з іншого - продукти виділення з клітини. Всілякі застійні явища,. «Пробки» в тканинах істотно, послаблюють дію цього дуже важливого механізму, іменованого «натрієво-калієвих насосом», і тим самим уповільнюють процеси обміну.



Коли ми харчуємося раціонально, споживаємо здорову їжу, в організм надходить необхідна кількість натрію. Якщо натрію надходить більше необхідної кількості, то це призводить не лише до затримки води в організмі, але й до зниження активності клітин. Калій є тим хімічним елементом, який натуральним шляхом нейтралізує дію натрію.



ПРОДУКТИ ОБМІНУ



Трильйони клітин нашого організму знаходяться в безнастанній роботі з харчування, відновленню і оновленню самих себе. У результаті цієї безперервної діяльності, яка носить назву клітинного метаболізму або обміну, утворюються продукти, які підлягають негайному видаленню. Якщо всі процеси нашого організму перебувають у налагодженому, збалансованому стані, кількість продуктів виділення мінімально, і вони в міру накопичення видаляються с. Допомогою лімфи.



Процеси утилізації та виділення не відбуваються, однак, однаково, рівномірно й одночасно у всіх частинах організму: в тих органах або тканинах, де процес кровообігу уповільнений - в даному випадку це - таз, стегна і сідниці - продукти розпаду накопичуються швидше, ніж видаляються лімфою.



ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ



Вільні або окислювальні радикали - це у вищій мірі нестабільні молекули, які атакують клітку, проникають всередину і ушкоджують внутрішні, життєво важливі клітинні структури. Вільні радикали постійно утворюються в організмі, як побічні продукти хімічних реакцій.Куріння, надмірні дози алкоголю і кофеїну, наркотики і погана робота кишечника, хвороби - все це призводить до надмірного засмічення організму побічними продуктами окислювальних реакцій.



Раціони харчування з підвищеним вмістом жирів, як і переїдання в цілому, ведуть до накопичення в організмі вільних радикалів. Ці молекули легше всього вивільняються при окисленні жирів, тому чим більше жирної їжі ви споживаєте, тим більше вільних радикалів утворюється у вашому організмі. Однак занадто швидке спалювання жирів також тягне за собою утворення цих небезпечних молекул, тому слід уникати швидкої сгонки ваги. Утворившись, вільні радикали руйнують колаген, який є одним з основних компонентів сполучної тканини, а також служить каркасом шкірного покриву, в результаті чого шкіра втрачає пружність і передчасно старіє. Іншою причиною руйнівної дії вільних радикалів є тривале перебування на сонці.



ПРОДУКТИ ОБМІНУ І ЗАСМІЧЕННЯ ОРГАНІЗМУ ТОКСИНАМИ



Тісний взаємозв'язок між утворенням целюліту і засміченням організму токсинами неодноразово доводилася європейськими фізіологами. Велике значення в засміченні токсичними відходами нашого тіла відіграє порушення нормального функціонування кишечника (запори), застійні явища в печінці та нирках, цих двох найважливіших органах, що здійснюють очищення організму від продуктів розпаду. Чуйним індикатором рівня зашлакованості організму є стомлюваність. Втома, однак, є і частиною порочного кола: воно вивільняє токсини в організмі, а вони в свою чергу ведуть до ще більшої втоми. Стреси і нервова напруга також тягнуть за собою додаткове утворення шлаків, а значить і засмічення організму токсинами. В результаті як найважливіші органи очищення і виділення, так і міжклітинні простори нашого тіла виявляються переповненими продуктами розпаду. Очевидно, для покращення функціонування всієї системи в цілому необхідна загальне очищення організму на клітинному рівні.



ЛІМФА І ЇЇ РОЛЬ В ОЧИЩЕННІ ОРГАНІЗМУ



Першочергове значення циркуляції лімфи в організмі - це очищення його від продуктів розпаду. Циркуляція лімфи тісно пов'язана з кровообігом, але вона існує як окрема самостійна система, і частина її функцій - це сприяння у забезпеченні мікроциркуляції клітин.



Очищення організму лімфатичної системою відбувається наступним чином. Лімфа збирає зайву рідину, продукти розпаду та інші речовини з міжклітинного простору і доставляє їх на «станції фільтрації» або так звані лімфатичні вузли, які розкидані по всьому організму людини. Лімфатичні судини в кінцевому підсумку вливаються в дві великі вени, розташовані близько до серця, таким чином лімфа повертається в кровоносне русло, де в подальшому обробляється і передається до органів виділення. Тепер, я вважаю, вам легко зрозуміти, чому лімфатичну систему ще називають «системою управління утилізацією відходів». Лімфатична система виконує багато функцій, і одна з них, наприклад, захисна, коли лімфа виконує роль своєрідного бар'єра, оберігаючи організм від хвороб та інфекцій.



На відміну від кровоносної системи, система лімфообігу не має центрального «насоса». Рух лімфи забезпечується скороченнями скелетних і дихальних м'язів.



Якщо швидкість циркуляції лімфи по. Якої-небудь причини сповільнена, у тканинах відбувається накопичення і застій міжклітинної рідини. У тих місцях, де швидкість руху лімфатичної рідини особливо мала і в основному відбувається за рахунок сили тяжіння, наприклад, в області тазу і стегон, застійні явища провокують утворення целюліту. Погана циркуляція лімфи також позначається високою стомлюваністю та інертністю інших життєво важливих процесів. Ефективний відтік лімфатичної рідини - завдання номер один для нормального функціонування організму в цілому.