пʼятницю

Дихальні вправи

ЗНАЧЕННЯ ДИХАЛЬНИХ ВПРАВ



ДИХАЛЬНІ ВПРАВИ або кілька слів про дихання.



дыхательные упражненияТака проста річ як свідоме інтенсивне дихання може надати значну допомогу в звільненні організму від продуктів обміну і токсинів. Більшість людей лише не більше, ніж наполовину використовують свій дихальнийпотенціал. Отже, ми виводимо тільки половину продуктів обміну зі свого організму і споживаємо лише половину від тієї кількості кисню, який можемо утилізувати. Приділяючи трохи більше уваги процесу дихання, ми можемо принести багато користі своєму організму, повноцінно забезпечуючи харчуванням і киснем всі його клітки. А в результаті ми набуваємо пружну молоду шкіру, купу енергії, море спокою і тверезий розум.



ТЕХНІКА ДИХАЛЬНИХ ВПРАВ



Деякі дихальні вправи



Існують дві дуже ефективні техніки виконання дихальних вправ. Ось одна з них, звана «повторне дихання»: вдихніть на 4 рахунки, затримайте дихання на 4 рахунки, видихніть на 4 рахунки. Це один цикл. Повторіть: на 4 рахунки вдих, на 4 рахунки пауза, на 4 рахунки видих. Проробіть 10 циклів цього дихальної вправи.



Поставте собі за мету - виконувати три рази на день по 10 циклів цих дихальних вправ, причому бажано на відкритому повітрі, а найкраще - на природі. Коли ви освоїте техніку повторного дихання, то можете поєднувати його з аеробними вправами, наприклад, з ходьбою, а також можете включити його в кінці тренування в басейні.



Коли техніка дихального циклу «повторне дихання» - 4-4-4 буде вами повністю освоєна, ви можете ще підвищити потенціал своєїдихальної системи, освоївши цикл 4-4-8 (вдих - на 4 рахунки, затримка дихання - на 4 рахунки, видих - на 8 рахунків). А потім можна рухатися далі і освоювати цикл 4-8-12 (вдих - на 4 рахунки, затримка дихання - на 8 рахунків, видих - на 12 рахунків).



Інша техніка дихальних вправ, яку вам слід освоїти і включати в заняття фізичними вправами, прийшла з гімнастики йогів і носить назву «очищає дихання». Техніка виконання цього дихальної вправи схожа на попередню, але тут додається акцентований форсований видих. Ви глибоко вдихаєте через ніс, а потім робите галасливий видих маленькими порціями через зімкнуті губи. Головне завдання цього способу дихання - зробити якомога більш повний видих, і тоді дихальні рухи черевного пресу будуть стимулювати більш повне видалення з організму продуктів обміну.



Якщо ви освоїте техніку вправи «очищає дихання», то значно поліпшите потенціал своєї дихальної системи та зміцните м'язи живота, а заодно і довідатися багато корисного про фізіології дихання, зокрема, процесу видиху. Спочатку вам слід спробувати виконати видих за 10 маленьких порцій. Потім трохи подихайте нормально і повторіть дихальний цикл кілька разів поспіль. Через деякий час ви освоїте видих за 12 і більше порцій. Виконуйте цю вправу не менше двох разів на день.



ДИХАЛЬНІ ВПРАВИ додадуть вам багато сил і дозволять розслабитися. На додаток до щоденних «дихальним» тренувань ви можете виконувати обидва запропонованих вправи завжди, коли відчуваєте себе погано, і у вас поганий настрій. Перед тим, як лягти спати, ви можете виконати вправу на глибоке дихання з метою розслаблення. Просто встаньте перед відкритим вікном або на терасі і глибоко вдихайте чистий нічне повітря.



Тренуючись в техніці дихальних вправ, ви повинні мати на увазі деякі важливі моменти. Ніколи не перенапружуйтеся і не затримуйте дихання через силу. Виконання першої вправи почніть все з декількох рахунків, а потім, у міру того, як буде збільшуватися обсяг ваших легенів, поступово збільшуйте час вдиху, затримки дихання і видиху. Спочатку виконуйте лише ті вправи, які даються легко.Подібно вправ на розтягування, тут не існує видимій цілі, до якої можна прагнути; просто робіть вправу природно і вільно. Ніколи не виходьте за межі своїх власних можливостей і ніколи не доводьте себе до запаморочення.