суботу

Ключові фактори утворення целюліту



Існує кілька факторів, які вносять свій внесок в освіту тканини, що називається целюлітом. Я дала їм назву «ключові чинники». Про них і піде мова нижче.



СТРУКТУРА ШКІРНОГО ПОКРИВУ



целлюлит у мужчинВідразу під зовнішнім шкірним покривом або епідермісом розташовується пухка сполучна тканина, яка складається: з, клітин, переважно жирових, у яких зберігається енергія, і фібробластів, особливих клітин, які синтезують колаген; волокон, колагенових і еластинових, що представляють з себе мережа комірчастої структури, яка забезпечує міцність і еластичність шкірного покриву, і, нарешті, основної речовини або міжклітинного матеріалу, що має за структурою вид гелю і грає роль своєрідного «клею», що зв'язує разом усі складові частини шкірного покриву. Всі ці компоненти пронизані кровоносними і лімфатичними судинами, а також закінченнями нервових волокон. Якщо шкіра гладка і пружна, це означає, що в шкірному покриві присутня гармонійна рівновага між усіма його складовими. Надалі ми дізнаємося, що ця рівновага може порушуватися, причому досить легко.



ЛОКАЛІЗАЦІЯ



Стегна і сідниці є частинами жіночого організму, найбільш схильними до утворення в них целюліту.Саме в цих місцях жіночого тіла шкірний покрив характеризується найбільшою товщиною і рихлістю, а значить і більш за все схильний внутрішнім порушень різного роду. До того ж при наявності надлишкової кількості жиру він найчастіше локалізується саме в цих областях. Цей процес не випадковий, він генетично запрограмований гормональною системою нашого організму. Ці ж гормональні чинники забезпечують затримку води в тілі людини, що, у свою чергу, ще більше посилює проблему боротьби з целюлітом.



КРОВООБІГ



Якщо в місцях, схильних до утворення целюліту, кровообіг протікає мляво і інертно, в кінцевому підсумку це виливається в застійні явища. Капілярна мережа ослаблена, має місце зайва інфільтрація, що призводить до накопичення рідини в міжклітинних просторах.Для оптимального харчування клітин і мінімального накопичення рідини циркуляція лімфи в капілярах, звана мікроциркуляцією, повинна проходити на високому рівні ефективності. Підвищення ефективності процесу мікроциркуляції і є одна з основних задач стратегії боротьби з целюлітом.



М'ЯЗИ



Недолік тонусу м'язів також є одним з головних чинників, що роблять свій внесок в утворення субстанції целюліту. В основномуцелюліт розвивається саме в тих областях тіла, де м'язи в'ялі і нерозвинені. Наприклад, недолік тонусу сідничного м'яза, найбільшою м'язи нашого тіла, призводить до того, що сідниці відвисають і, більше того, тягнуть за собою порушення форми стегна, у верхній частині якого утвориться характерна опуклість. Зміцнивши сідничні м'язи, ми таким чином як би підтягуємо вгору м'язи стегна і прибираємо утворилися нерівності обрисів.



ХАРЧУВАННЯ



Кількість їжі, яку ми вживаємо, не є сама по собі вирішальним чинником у появі проблеми целюліту. Чого не можна сказати про якість їжі. Недолік істотних компонентів харчування, будь то внаслідок бідного вибору продуктів, поганого виховання або недбалого ставлення до харчування, через певний час позначиться в порушенні балансу на клітинному рівні, що, у свою чергу, призведе до ланцюга реакцій, в кінцевому підсумку створюють проблему целюліту. Наприклад, недолік що надходить в організм калію в поєднанні з надлишком натрію є головною причиною застійних явищ, які характерні для целюліту. У будь-якій дієті кількість поступає в організм натрію значно перевищує кількість калію, і, таким чином, тонке співвідношення цих двох важливих речовин у нашому організмі, яке має зберігатися незмінним, ризикує бути порушеним. Тому наша програма харчування передбачає максимально можливий прийом солей калію і мінімальний - натрію, щоб поліпшити співвідношення цих речовин і скорегувати недолік першого.



СТРЕСИ



Правильне функціонування здорового організму базується на ефективності основних фізіологічних функцій: кровообігу, травлення, дихання і виділення. Стреси можуть у більшому або меншому ступені негативно позначатися на всіх вищевказаних фізіологічних процесах. Крім того, стреси негативно впливають на залози внутрішньої секреції, особливо на наднирники, гормони яких регулюють водний баланс в організмі. Крім цього, стреси найчастіше є причиною переїдання і споживання великої кількості алкоголю. Іншими словами, стреси, напруги, «нервування» виводять з рівноваги всі фізіологічні процеси нашого організму. А самі руйнівні наслідки цього - ліподистрофія, або целюліт, і передчасне старіння.



ВІК



У міру старіння організму (а процес цей починається вже після двадцяти років) з'єднувальні тканини втрачають свою міцність і пружність. Кожа також втрачає свою еластичність, особливо якщо ви ведете пасивний спосіб життя і маєте зайву вагу. Не існує якого-небудь певного вікового бар'єру, після якого розвивається проблема целюліту, проте в кожному віковому періоді є свої характерні тенденції, які в кінцевому підсумку вносять свій негативний внесок у розвиток проблеми целюліту. Наприклад, звичка неправильно харчуватися складається до двадцяти років. У двадцять-тридцять років ми часто експериментуємо з різними модними дієтами, найчастіше руйнуючи тканини власного організму. Таким чином, вік сам по собі не є причиною розвитку целюліту, проте погані звички, які ми купуємо в різні вікові періоди, зрештою призводять до руйнівних наслідків.



СИЛА ТЯЖІННЯ



Коли тканини часто піддаються змінам в обсязі, що є, як правило, наслідком переїдання і наступної руйнівної дієти, то шкіра і лежачі під нею волокна розтягуються і обвисають під дією сили тяжіння. Така обвисла шкіра і м'язи звичайно супроводжують наявність проблеми целюліту і роблять її більш помітною.



ГОЛОВНЕ - КОНТРОЛЬ



Тепер, я сподіваюся, ви починаєте розуміти, що проблема целюліту - це хвороба системи (тобто організму) в цілому, а також знаєте, які стадії у своєму розвитку вона проходить. Я думаю, ви починаєте усвідомлювати, що ситуацію можна взяти під контроль. Оскількицелюліт в двох словах є наслідком серії помилок у способі життя, то ми в змозі змінити курс і повернути порядок в систему, яка постраждала в результаті ряду допущених зловживань. У наступних розділах я спробую пояснити і продемонструвати вам, яким шляхом можна ліквідувати хвороба і які заходи прийняти до того, щоб вона не повернулася назад.



ЦЕЛЮЛІТ У ЧОЛОВІКІВ



Незважаючи на те що целюліт вважається проблемою представниць слабкої статі, чоловіки теж вносять свій внесок у її розвиток.Фактично всі чоловіки зрілого віку борються з цією проблемою самі по собі, не даючи собі в цьому звіту. Можливо просто тому, що в чоловічому організмі целюліт не локалізується в тих же областях, що і в жіночому, і не приймає ті форми, що і в жінок.



Локалізація жирової тканини в організмі визначається гормонами. У той час як у жіночому організмі надлишки жирів акумулюються в областях тазу і стегон, у чоловіків це відбувається навколо і вище талії. Цей жировий валик навколо талії, жартома званий «обіймами любові», отруює життя переважній більшості чоловіків і на ділі є однією з форм целюліту. Ви здивовані? Чому ж тут дивуватися, аджечоловіки роблять ті ж помилки, що і жінки, і їм також необхідно змінювати спосіб життя, щоб уникнути впливу на організм всіх згаданих вище зловживань.



Сполучні тканини чоловічого організму так само легко уразливі і піддаються тим же фізіологічним змінам, що й жіночого. І дійсно, ті ж фактори або, принаймні, більшість з них, впливаючи на чоловічий організм, призводять до утворення застійних явищ, які, у свою чергу, є причиною целюліту. Як ви дізнаєтеся надалі з глави 3, неправильне харчування, сидячий спосіб життя, стреси, погана циркуляція рідини в організмі, тісний одяг (а багато чоловіків протягом цілого ряду років носять ремінь на одному і тому ж місці) - все це призводить до утворення пасивних жирових депо і целюліту, І більше того, позбутися від цих деформованих відкладень в області талій для чоловіків так само важко, як для жінок усунути целюліт в області тазу і стегон.



Навіть ті чоловіки, які регулярно займаються фізичними вправами, стежать за собою і намагаються бути в формі, часто скаржаться на появу жирового валика навколо талії. Проблема, в двох словах, виникає саме там, де м'язи не мають регулярного фізичного навантаження, а щоденних побутових та інших рухів недостатньо. Погана постава також негативно впливає і погіршує становище.



І той факт, що ці області деформованої жирової тканини утворюються у досить струнких чоловіків - і так само трудноудалімий за допомогою дієти і фізичних вправ - підтверджує істину, що справа тут не тільки в простому надлишку жиру в організмі. А коли ми вникаємо в глибинні процеси утворення субстанції під назвою «целюліт» і причини його викликають, то стає абсолютно очевидним, що ця «хвороба» вражає чоловіків в тій же мірі, що і жінок.



КОМПЛЕКСНИЙ ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ТІЛА



уход за кожей телаЧому необхідно підтримувати шкіру в активному стані.



Подібно м'язам, шкірний покрив також повинен постійно активно працювати, і існують спеціально для цього створені «вправи». Традиційні європейські методики тренування шкірного покриву, що пройшли багаторічні випробування, такі як самомасаж і масаж шкіри спеціальною щіткою, при регулярному застосуванні дають чудові результати.



Ці методики покращують мікроциркуляцію, прискорюють процес проникнення лімфи в клітини, знімають набряки, розгладжують горби і ямки на вашій шкірі. Ви будете виглядати і відчувати себе оновленою.



Вплив спеціальною щіткою і самомасаж руйнують структуру в'язких тканин і щільних утворень целюліту і переводять їх у більш рідку форму. У результаті цього лімфатична система починає працювати на новому рівні ефективності, розганяючи цю рідину і примушуючи її текти більш рівномірно. Це дуже м'який і ефективний шлях очищення міжклітинних просторів від шлаків, щоб у подальшому вони віддалилися з потоком крові або лімфи.



Зараз, напевно, саме час розвінчати загальноприйняте оману про масаж шкірного покриву спеціальною щіткою і самомасажі. Самі по собі, ці методи не стимулюють сгонки ваги і не викликають спалювання жирів у проблемних зонах нашого тіла. Але вони змушують наш організм працювати більш ефективно, і в разі необхідності втрата ваги відбудеться сама собою.



ЗНАЧЕННЯ МАСАЖУ ШКІРИ



Правильно застосовуючи методи масажу, ви досягнете наступних результатів:



1. Значно покращиться капілярний кровообіг.



2. Покращиться обмін речовин між клітиною і міжклітинної рідиною.



3. Прискориться процес видалення продуктів обміну з міжклітинного простору



4. Значно покращиться циркуляція лімфи в організмі.



5. Полегшиться висновок зайвої води з тканин нашого організму, підуть набряки.



6. Прискоряться процеси загоєння і відновлення клітин.



7. М'язи розслабляться і звільняться від шлаків.



8. Сполучні тканини стануть більш гнучкими і м'якими.



9. Відкриття пір шкірного покриву позначиться в поліпшенні дихальної функції



10. Покращиться структура і якість шкірного покриву в результаті стимулювання діяльності гормональних і сальних залоз.



11. Поліпшення функціонування лімфатичної системи неминуче позначиться на підвищенні стійкості організму до різного роду захворювань.



Як виконувати масаж сухої шкіри спеціальною щіткою



Для цього потрібна спеціальна щітка з натуральної щетини з довгою зручною ручкою. Великий вибір подібних щіток можна виявити в аптеках.



Почніть з прийняття зручного положення для масажу. Поставте одну ногу на більш високу поверхню, наприклад, край ванни або ліжка. Почніть з масажу підошви від кінчиків пальців до п'яти. Потім переміщайтеся вгору: ікра, стегно, сідниці. Особливу увагу приділіть ділянці від коліна до талії, промассировав всі порушені целюлітом місця кілька разів, міняючи кругові рухи на «довгі» руху уздовж м'язових волокон. Напрямок масування завжди просунутий «знизу-догори», тобто, якщо мова йде про нижню кінцівки, від стопи, і до лімфатичних вузлів, розташованим в паху, в області живота і в пахвовій западині. А тепер промассируйте верхню частину тіла:



долоні, тильні сторони кистей, руки - все у напрямку до пахвою. Потім настає черга плечей і спини (тепер вам знадобиться щітка з більш довгою ручкою), де масажні рухи щіткою йдуть навколо талії у напрямку до живота. Передня стінка живота - це дуже чутлива зона, і тут потрібна особлива обережність: акуратно рухайтеся зверху-вниз. Закінчите масаж легкими круговими рухами в області живота і паху. Переконайтеся в тому, що ви кілька разів промассировав кожну ділянку шкіри вашого тіла «довгими» і круговими рухами щітки.



Масаж виконуйте сильними і твердими рухами, але не перестарайтеся. Шкіра може стати рожевуватим, але ні в якому разі не червоної. Не масажуйте шкіру до появи роздратування. Вся процедура займає 3-5 хвилин.



Методичні вказівки при виконанні масажу спеціальною щіткою:



1. Найкращий час для масажу - це вранці після підйому і ввечері перед тим, як лягти спати. Багато хто любить після масажу прийняти душ або ванну.



2. У залежності від чутливості вашої шкіри, ви можете почати з м'якою (або напівм'якої) щітки, а потім, коли шкіра звикне, використовувати більш жорстку.



3. Використовуйте для масажу тільки свою особисту щітку, подібно до того як ви використовуєте тільки свою зубну щітку чи інші предмети особистої гігієни.



4. Раз на два-три тижні слід мити щітку, використовуючи м'яке мило і воду. Після миття просто покладіть щітку на сонці або на сухе тепле повітря і дайте їй висохнути.



5. Не масажуйте ті ділянки шкіри, де є роздратування або пошкодження.



6. Не масажуйте мокру або вологу шкіру: ви можете її розтягнути, що призведе до обвисанням деяких ділянок. Завжди масажуйте суху шкіру сухою щіткою.



Як виконувати самомасаж



Самомасаж є природним доповненням до масажу шкіри щіткою. Використовуючи метод самомасажу, ми продовжуємо подальше вплив на ті ділянки тіла, які порушено целюлітом, намагаючись тонізувати і розгладжувати сполучну тканину. Найпростіший метод самомасажу - це поєднання масажної дії з душем або прийняттям ванни.



Щоб полегшити ковзання долонь при виконанні ударних методів і методів розтирання, користуйтеся водою з милом. Можна також скористатися гелем для душу, а після водної процедури ви можете повторити деякі масажні прийоми, додавши будь-яке пом'якшувальний засіб.



Поставте ногу на край ванни або стільця, щоб розслабити м'язи. Використовуйте прийоми ударного глибокого впливу, а також прийом розтирання. Напрямок масажуючих рухів завжди йде вгору, від коліна до сідниць. Промассировать необхідно всю ділянку повністю один або два рази. Масажні прийоми виконуються всією долонею, необхідно піднімати й стискати м'яз так, як ніби ви місіть глину або тісто. При масажуванні стегна застосовується прийом вичавлювання, коли ви кладете обидві долоні на ділянку тіла і обертаєте їх вперед і назад так, щоб долоні рухалися в протилежних напрямках. При масажуванні сідниць і верхньої частини стегна використовуються також дві долоні одночасно, причому кожна виконує на своїй стороні прийом розтирання. Вся процедура займає всього кілька хвилин. Закінчувати масаж завжди слід ударними прийомами.



Масаж ні в якому разі не повинен травмувати ділянку тіла. Не повинно бути больових відчуттів і тим більше синців. Але з іншого боку, занадто ніжне вплив не принесе бажаного результату. Рухи долонею повинні виконуватися твердо і впевнено. Будьте особливо уважні і обережні, якщо ви маєте венозні розширення, розриви капілярів, а також у випадках серцево-судинної дистонії.



Поки ви не позбулися від целюліту, використовуйте самомасаж щодня по кілька хвилин. Надалі ви можете перейти на «підтримує» режим цих «тренувань»: два рази на тиждень.



Як користуватися кремами проти целюліту



Немає проблем, якщо ви використовуєте всі ці креми для того, щоб полегшити руху долонь при самомасажі, а також для зволоження шкірного покриву. Але якщо ви хочете повністю позбутися целюліту, ніколи не покладайтеся лише на чудодійний ефект цих коштів.Ефекту просто не буде. Всі поважають себе виробники подібних кремів завжди попереджають, що хороших результатів можна очікувати тільки тоді, якщо ви використовуєте ці кошти в поєднанні з раціональним харчуванням та комплексом спеціально підібраних фізичних вправ. І екстравагантна реклама цих кремів і лосьйонів повинна тільки викликати підозри. Чим більше чудесне зцілення вам гарантують, тим менше вам слід покладатися на це. В даний час в області позбавлення від целюліту чудес не буває. Ефективне лікування можливе тільки у разі здійснення комплексного підходу до цього питання, причому позбавлення від недуги слід починати зсередини організму.



Ще кілька слів про масаж



Немає необхідності обмежуватися прийомами масажу, описаними раніше. Вода і особливо морська вода, з її багатовіковою історією лікувального впливу на людське тіло, є природним природним інструментом масажної дії. Але немає необхідності чекати наступного візиту на морське узбережжя: можна скористатися послугами гідромасажу.



Безумовно, один з кращих способів потужного масажної дії на все тіло - це плавання. Як тільки ви опиняєтеся поблизу водойми чи басейну, можете активно або пасивно використовувати переваги цього виду фізичної активності. Проведіть кілька зайвих хвилин у басейні, щоб струмені води промассировав вам таз і стегна. Використовуйте можливість, щоб полежати у ванні типу джакузі - займіть таке становище, щоб максимально впливати гідромасажними струменями на порушені целюлітом ділянки тіла, а заразом і промассируйте підошви: це надасть стимулюючий вплив на лімфообіг.



Повітряні ванни



Піддавайте своє тіло впливу повітряних ванн завжди, коли це можливо. Це дуже простий і доступний спосіб піддати свою шкіру корисного впливу кисню. Специфіка сучасного способу життя така, що більшість з нас величезна кількість часу проводять в штучно створених атмосферах, підпадаючи під вплив як нагрівальних приладів з їх осушують впливом, так і кондиціонерів. На довершення всього, постійне носіння одягу не дозволяє тілу повноцінно дихати, позбавляючи шкіру необхідної кількості кисню ззовні.



Регулярні повітряні ванни на свіжому повітрі позначаються на поліпшенні тонусу, кольору і структури шкірного покриву. При будь-якому зручному випадку намагайтеся зняти одяг і дозволити свіжому повітрю овіває ваше тіло.



У домашній обстановці намагайтеся носити одяг з натуральних волокон. Добре, якщо вся ваша «екіпірування» буде виконана з бавовняних, шовкових, лляних і вовняних тканин.



Тривала дія сонячних променів



Уникайте сонячних ванн. Як тепер всі вже знають, найгірша послуга, яку ви можете зробити своїй шкірі - це піддавати її тривалому впливу сонячних променів. Тим більше, що регулювати цей процес аж ніяк не становить труднощів.



Зовнішня краса засмаги непорівнянна з тим ризиком, якому ми піддаємося, прагнучи його дістати. Надмірне вплив сонячних променів може в кінцевому підсумку навіть привести до раку шкіри. І вже обов'язково тривалі сонячні ванни викличуть зміни в опорних структурах шкірного покриву, що в кінцевому підсумку призведе до її передчасного старіння. Зрештою, хвалитися красивою засмагою ви будете дуже короткий час, а лікуватися від його згубної дії все життя.



Якщо ви все ж не можете відмовити собі в задоволенні повалятися на сонці, а треба сказати, це дійсно дуже приємне заняття, намагайтеся робити це рано вранці (до 10 ранку) або ввечері (після 4 годин пополудні).



Кілька фінальних штрихів про догляд за шкірою тіла



Безсумнівно, якість нашої шкіри змінюється з віком. Проте є способи як можна довше зберегти її молодий, пружною і гладкою. Хто не хоче мати красиву шкіру з юнацьким блиском? Наслідуйте деяких порад, як не лише зберегти те, що ви маєте зараз, але і частково повернути те, що втрачено:



1. Намагайтеся уникати як різкої втрати, так і різкого збільшення у вазі. З віком шкіра втрачає здатність швидко розтягуватися і скорочуватися. Нерозумні дієти, застосовувані регулярно - найгірші помічники в боротьбі з целюлітом. Обвисла зморшкувата шкіра - нагорода за спроби швидко скинути вагу.



2. Підтримуйте активний стан шкіри всіма методами, описаними в цьому розділі. Регулярний масаж шкіри спеціальною щіткою в поєднанні з самомассажем допоможе шкірі зберегти свіжий і молодий вигляд.



3. Регулярно займайтеся фізичними вправами. Цим ви збережете пружність і еластичність м'язів, і пам'ятайте, що шкірний покрив при цьому також одержує необхідний тонус. Дослідження свідчать, що еластичність шкіри і товщина підшкірного жирового шару безпосередньо залежать від регулярного фізичного навантаження.



4. Споживайте більше продуктів з підвищеним вмістом вітаміну С. Цей життєво важливий вітамін допомагає організму виробляти колаген.



5. Намагайтеся підтримувати оптимальним співвідношення м'язового та жирового компонентів тіла. Зберігаючи м'язову тканину і зводячи до мінімуму жирову, ви менше піддаєтеся негативному впливу сили тяжіння.



6. Поводьтеся з шкірою м'яко й акуратно. Невиправдане розтягування і стискання шкірного покриву з часом пожне свої плоди. У першу чергу це, звичайно, відноситься до використання косметичних засобів, кремів і масок для обличчя, однак і інші ділянки тіла вимагають до себе дбайливого ставлення. Використовуючи мазі і креми, натирайте тіло впевненими, але легкими рухами, ніколи не масажуйте суху шкіру.