понеділок

Калій в харчуванні

Що є ... і чому



Все найважливіше про каліе



КАЛІЙ, як уже згадувалося вище, є основою нашої системи харчування.



Першим кроком до досягнення мінерального рівноваги в нашому організмі має стати зменшення частки солі в нашому повсякденному раціоні. Наступним кроком має стати збільшення споживаннякалію. Найбагатшими джерелами калію є культурні рослини: свіжі фрукти, свіжі овочі, проросле зерно, бобові й недроблене зерно - саме ці продукти є основою нашої системи здорового харчування. Для того щоб домогтися оптимальних результатів, вам слід вживати в їжу продукти,багаті калієм, протягом усього дня. Всі фрукти і велика частина овочів містять калію в десятки, а то й у сотні разів більше, ніж натрію. Тому кожному з нас повинна бути очевидна важливість збільшення в нашому раціоні частки саме цих продуктів харчування.



Апельсини, банани і печена картопля здавна є загальновизнаними джерелами калію. Тому регулярно вмикайте їх в свій щоденний раціон.



Диня є ще одним чудовим джерелом калію. Частіше включайте її в своє меню. Для різноманітності можна вживати її сік або готувати з неї пюре - м'якоть у цього плоду досить ніжна.



Дуже великий вміст калію в кавунах. Використовуйте на всі сто відсотків сезон дозрівання цих плодів і їжте їх якомога більше. Знову ж таки, для різноманітності смакових відчуттів можна виготовляти з них сік або пюре - очистіть їх від кірки і все.



Бобові, такі як квасоля звичайна, квасоля лима і сочевиця, також містять багато калію, а крім того ще й білок. З усіх бобових виходять чудові супи.



Ви можете підвищити вміст калію в супах домашнього приготування, якщо додасте в них пастернак, брукву, картоплю або гарбуз.



Завжди додавайте терту моркву до салатів і сандвічів власного приготування - цим ви ще більш збільшите вміст калію у власному раціоні.



Плоди авокадо містять дуже багато калію і служать чудовим доповненням до різних салатів і сандвічів. Крім того, авокадо містить високоякісний білок і вельми важливі для організму жирні кислоти.



Вживаючи щойно приготовані соки зі свіжих овочів, ви не тільки відчуєте справжню насолоду, але до того ж забезпечите свій організм істотним кількістю калію. Приміром, один стакан свіжоприготованого морквяного соку містить приблизно 800 мг цього елемента.



Ви можете змішати в міксері кілька видів свіжих фруктів і приготувати собі багатий калієм сніданок або закуску. Таке ароматне пюре буде неперевершеним «калієвим коктейлем» для задоволення потреб організму в цьому елементі.



Для того щоб зберегти в продуктах харчування максимальна кількість калію, рекомендується готувати їх на пару або відварювати в мінімальному об'ємі води .. Ні в якому разі не вживайте калій у вигляді будь-яких хімічних сполук або лікарських форм: це призведе до подразнення травного тракту, а при великих дозах це навіть може стати небезпечним для життя.



Фрукти і овочі



Фрукти і овочі містять багато води, харчової клітковини і калію - то є найголовніші компоненти в битві з целюлітом.



Щодня ви обов'язково повинні не менше 3-5 раз є фрукти і не менше 4-6 раз овочі. Зробити це зовсім не складно, якщо ви уважно ознайомитеся з «ідеями планування харчового раціону». Наприклад, один або два стакани свіжоприготованого фруктового або овочевого соку можна зарахувати за один або два овочевих салату.



Як правило, краще всього купувати в магазинах самі свіжі фрукти і овочі. Завжди вибирайте щільні, невялие плоди. Вони не повинні мати пошкоджень або ділянок, м'яких на дотик.



Купуйте рівно стільки фруктів і овочів, скільки ви здатні з'їсти в найближчі день-два.



Для того щоб зберегти всі цінні поживні речовини, рекомендуємо зберігати всі продукти рослинного походження в холодному сухому місці.



Ні в якому разі не очищайте від шкірки і не розрізайте фрукти та овочі, якщо не збираєтеся вживати їх у їжу безпосередньо в даний момент.



Ні фрукти, ні овочі ніколи не слід вимочувати у воді. Рекомендуємо тільки ретельно промивати їх і очищати від бруду під струменем холодної води.



Варити овочі рекомендується до тих пір, поки вони стануть м'якими, але ні в якому разі не слід допікати, щоб плоди втратили природну форму. Найкращим способом кулінарної обробки для овочів є варіння їх на пару або обсмажування в олії постійним перемішуванням.



Фрукти рекомендується завжди вживати у виключно в сирому вигляді. Вони можуть стати веліклепной закускою перед основними стравами.



Наполегливо радимо вам завжди купувати овочі фрукти в сезон їх природного дозрівання. У цей час вони мають найвищими поживними і смак вими якостями.



Вживайте в їжу тільки стиглі фрукти.



За намагайтеся кожний прийом їжі випереджати закускою і яких-небудь сирих продуктів - салати зі свіжих овочів, свіжі фрукти і салати зі свіжих фруктів.