суботу

ГОРМОНИ І ЦЕЛЮЛІТ

Аналіз сучасної вітчизняної та зарубіжної літератури показує, що більшість авторів єдині в думці: целюліт має гормональну природу.Поштовхових моментами в освіті целюліту є підлітковий возроста, вагітність, клімактеричний період, початок і закінчення прийому протизаплідних таблеток. Основною причиною виникнення целюліту в цих випадках є надлишок жіночих статевих гормонів, таких, як естроген і прогестерон. З огляду на це, можна виділити кілька періодів целюлітного ризику: при статевому дозріванні, під час прийому протизаплідних таблеток, під час вагітності, у період перед менопаузою.



Як показали дослідження, проведені в Медичному центрі Бостона, целюліт з'явився в підлітковому возросте в період статевого дозрівання у 12% опитаних, під час вагітності-в 20%, під час прийому протизаплідних таблеток-у 20%, в клімактеричний період у 25% опитаних жінок целюліт посилився, і у 15% прояви целюліту зникли.



Особливо цікавий період статевого дозрівання, який можна назвати критичним. У цей період у дівчаток встановлюється рівновага гормональних процесів і обсяг жирових клітин (адипоцитів) стає постійним. Під впливом різних факторів жирові клітини можуть гіпертрофуватися. Враховуючи цей факт, можна сказати, що саме з цього періоду починає формуватися надлишкове відкладення жиру, яке завершується появою ознак целюліту.



За даними лаборатіріі GaLeni целюліт виникає через порушення кровообігу у 64% жінок, від відсутності фізичної діяльності-у 54% і з-за надмірної ваги-у 50% жінок.



ПОГАНА СПАДКОВІСТЬ І ЦЕЛЮЛІТ



Схильність до целюліту може бути вродженою. Але це зовсім не означає, що целюліт передається у спадок, мова скоріше йде про схильність до нього. Тому дуже корисно вивчити історію хвороб сім'ї, роблячи особливий акцент на випадки з ожирінням, варикозним розширенням вен, набряком гомілок. Якщо буде успадкований хоча б один з цих факторів, то ймовірність захворюванняцелюлітом посилюється.



Однак успадкувати і спосіб життя. Думки, ідеали, цінності, засвоєні в ранньому дитинстві, залишаються на все життя. До них відносяться культура приготування і споживання їжі, ставлення до рухової активністю і фізично вправам. Іншими словами, саме ці успадковані звички в більшості випадків підштовхують організм до розвитку целюліту.