вівторок

Правильне харчування проти целюліту

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРОТИ ЦЕЛЮЛІТУ



ПРОДУКТИ ДЛЯ ПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ



Приправи для салатів



Не можна вливати стільки приправи, щоб салат буквально плавав у ній - краще додавати лише кілька крапель. Адже мета додавання приправи полягає в тому, щоб надати салату додатковий аромат і тим самим підкреслити його смак. А ми, між тим, завжди прагнемо додати більше приправи і часто цим тільки псуємо блюдо, яке могло б стати пісним і красивим.



Якщо можливо, завжди намагайтеся замість оцту використовувати свіжоприготований лимонний сік. Він буде набагато корисніше для вашого здоров'я, тому що містить вітамін С, чим сприяє процесу травлення.



Або використовуйте йогурт в якості основи приправи, до якого потім по смаку додайте лимонний сік і гірчицю.



Супи



Суп може стати хорошим стравою, але тільки якщо ви приготуєте його самі. Cупи, приготовані в домашніх умовах, є чудовим блюдом.Вони можуть містити безліч цінних мінеральних речовин і, зокрема, калій, так як вода, в якій варяться овочі, зазвичай використовується потім як бульйон для супів. Нарешті, такі супи представляють собою багатий джерело клітковини. Слід також підкреслити той факт, що супи домашнього приготування добре вгамовують відчуття голоду.



Якщо ви будете їсти суп на самому початку трапези, то швидше за все ніколи не будете мучитися від переїдання. Але суп хороший і в якості основної страви, особливо якщо ви будете його їсти разом із салатом з овочів і скибочкою хліба з борошна грубого помелу або булочкою. Треба сказати, що таку комбінацію продуктів можна вважати практично ідеальною.



Коли готуєте супи, використовуйте побільше свіжих овочів, до яких додавайте квасолю, горох, сочевицю, рис лущений, перлову крупу або макарони. Способи подачі супів до столу також дуже різноманітні. У гарячому вигляді супи краще подавати в холодну пору року, а охолоджене суп здасться вам особливо смачним влітку. У міксері ви зможете приготувати суп-пюре. Наваристий густий суп може бути поданий до столу як печені.



Сухофрукти



Сухофрукти містять дуже багато калію і клітковини, і коли їх споживають у помірних кількостях, вони дуже благотворно впливають на діяльність травного тракту. Однак слід пам'ятати про те, що сушені фрукти - це висококалорійний продукт харчування, і калорії ці легко засвоюються і використовуються нашим організмом.



Сухофрукти є чудовим доповненням до багатьох страв із нашого повсякденного раціону-наприклад, до таких, як печиво домашньої випічки, тісто для млинців, різні каші для сніданку, хліб та булочки домашньої випічки, салати домашнього приготування. Їх можна вважати практично ідеальними замінниками цукру, але саме внаслідок високої концентрації цього продукту в сушених фруктах вам слід споживати в строго обмеженій кількості.



Будучи чудовою легкою закускою, більшість видів сухофруктів швидко підвищують енергетичний потенціал організму і служать до того ж своєрідним «джерелом енергії» для головного мозку. Ви зробите дуже мудро, якщо замість пончиків, тістечок або цукерок в обідню перерву або після робочого дня з'їсте кілька сушених фруктів. Одна жменю сушених ягід родзинок або чорної смородини, кілька штук сушених абрикосів, інжиру, чорносливу або фініків створять з вами буквально диво.



Існують два види сухофруктів, які вам слід вживати в їжу з певною обережністю. Мова йде про сушених плодах ананаса і папайї. Вони дуже цінні, коли вживаються у свіжому вигляді, але після сушіння в них сильно підвищується концентрація цукру



Недроблене зерно і бобові



Недроблене зерно - пшениця, рис, овес, ячмінь, просо, квіноя і гречка, - а також продукти харчування, виготовлені з них - хліб, каша, макаронні вироби - є чудовим «паливом» для обміну речовин.



Те ж саме можна сказати і про бобових - квасолі, горосі і сочевиці, - в яких білка міститься набагато більше, ніж у будь-якому іншому продукті харчування рослинного походження. ;



Тут слід зауважити, що картопля хоч і є овочем, через свою молекулярної структури також повинен бути віднесений до категорії продуктів з високим енергетичним потенціалом.



Незважаючи на те, що раніше на продукти з високим вмістом крохмалю покладали головну відповідальність за ожиріння, тепер нам відомо, що це не зовсім так. У природному вигляді ці продукти містять дуже мало «жирних», тобто «поганих» калорій. Ожиріння викликають зовсім не ці продукти, а страви, приготовані з них, і невірні традиції вживання цих продуктів з деякими приправами: картопля зазвичай смажать у фритюрі, а якщо подають у відварному або печеному вигляді, то обов'язково рясно заправляють майонезом. Квасоля готують зі свининою, макарони подають під соусом, який містить неймовірну кількість рослинної олії, солі і цукру, або використовують їх як гарнір до жирного м'яса (адже дуже часто соус до м'яса готується з жирних вершків або вершкового масла).



Якщо ж продукти з високим вмістом крохмалю правильно приготувати і подати до столу, вони будуть легко перетравлюватися організмом і благотворно впливати на травлення. Для того щоб забезпечити добре перетравлює-тість, краще всього подавати продукти з високим вмістом крохмалю - рис, квасоля, макаронні вироби, картопля - з великою кількістю свіжих овочів або додавати ці продукти в овочеві салати.



Перлову крупу, яка містить дуже багато клітковини, можна додавати майже в будь-який суп.



Гречана каша також є чудовим гарніром для варених або смажених овочів. Рекомендуємо вибирати для каші крупу з неподрібненого зерна.



Що стосується макаронних виробів, то краще все-таки замість них використовувати різні крупи з неподрібненого зерна або овочі: гречку, пшеницю, Квін, кунжут, кукурудзу або артишоки. Завжди купуйте ті сорти хліба, у яких список складових продуктів починається з неподрібненого зерна. Не рекомендується купувати хліб, що випікається промисловим способом, тому що в таких сортів хліба головною складовою завжди є борошно тонкого помелу.



рецепт для швидкого приготування. Засипте квасоля в киплячу воду і прокип'ятіть протягом 1 хвилини, потім зніміть з вогню і дайте постояти у воді протягом 1 - 3 годин. Подібний спосіб дозволяє швидко готувати більшість бобових.



Проращенное зерно



Проросле зерно - це продукт, який містить величезну кількість найцінніших поживних речовин, легко перетравлюється і до того ж дуже дешевий. Причому пророщувати можна не тільки злакові, але також і бобові, насіння. Слід також мати на увазі, що після пророщування кількість вітамінів в одержуваному продукті зростає в багато-багато разів.



У процесі пророщування в зернах протікають природні хімічні процеси. При цьому крохмаль перетворюється на простий цукор, жири перетворюються на жирні кислоти, а білки - в амінокислоти. Внаслідок цих перетворень, проросле зерно стає як би напівпереварену продуктом харчування, в результаті чого воно дуже легко засвоюється нашим організмом.



Проросле зерно є чудовим доповненням до різних салатів і сандвічів.



Проросле зерно допускається зберігати в холодильнику в поліетиленових пакетах або судинах, але обов'язково в закритому вигляді.Термін зберігання цих про дуктів - до 7 днів.



Горіхи і насіння



Горіхи й насіння утворюють групу продуктів з надзвичайними високою харчовою цінністю. Крім того, що вони є висококалорійними продуктами, горіхи і насіннячка містять велику кількість ненасичених жирних кислот, необхідних для життєдіяльності клітин, і являють собою найбагатші джерела калію і клітковини. При вживанні в розумних количе ствах горіхи і насіннячка можуть стати важливою частиною ваше го повсякденного раціону.



Вживати в їжу ці продукти слід в свіжому вигляді без добавки солі і будь-якої кулінарної обробки. Рекомендується готувати з горіхів і насіння суміші, для того щоб забезпечити баланс як можна більшого числа амінокислот.



Що можна сказати про клітковину?



Клітковина являє собою продукт рослинного походження, який організм людини не здатний переварити. Клетчат * ка міститься в будь-якому недроблене зерні, в квасолі і горосі, а також у всіх фруктах і овочах. Внаслідок того, що клітковина не перетравлюється в організмі, вона діє, як «двірник», вимітаючи всі продукти травлення, шлаки і омертвілі клітини. Крім того, клітковина сповільнює перетравлення складних вуглеводів, забезпечуючи тим самим більш повільне вивільнення глюкози і постійний рівень цукру в крові.



Багато людей схильні вважати, що споживання клітковини має припадати виключно на сніданок - булочки, пластівці, каші з напівфабрикатів промислового виробництва та інші подібні продукти. Однак клітковина, точно так само як і білок, є складовою частиною практично всіх продуктів харчування, і краще всього споживати її протягом усього дня в різному вигляді. Тому не сподівайтеся, що злегка посипавши будь-яке блюдо за сніданком щіпкою висівок або пророслих зерен, ви тим самим задовольняєте денну потребу вашого організму у клітковині.



Вода - живильна речовина, яку ми не помічаємо.



Вода є найкращим зволожувачем для всіх органів і тканин нашого організму - вона гідратуючу наше тіло зсередини, забезпечуючи тканин і шкірі пружність, вологість і моложавість.



У боротьбі з целюлітом від вас буде потрібно обов'язкове споживання великої кількості води, тому що вода найкраще очистить ваш організм, будучи єдиним сечогінним засобом, не завдає непоправної шкоди здоров'ю. Тому завжди розглядайте вживання води як прийняття ванни або душу, але тільки зсередини.



Вода є не тільки основною речовиною, яке прискорює позбавлення від целюліту - споживання води відіграє важливу роль для підтримки «ідеального» ваги. Для тих людей, у яких є тенденція до затримки рідини в організмі, вода допомагає позбутися від цієї недуги. Хоча існує широко поширене оману щодо того, що затримка рідини в тілі викликається великим споживанням води, все зовсім не так. Затримка води в тканинах нашого організму викликається натрієм або, простіше кажучи, споживанням солі. А вживання чистої води саме перешкоджає цьому процесу.



Обов'язкової мінімальної нормою можна вважати споживання води у кількості від 6 до 8 склянок на день. Якщо ж ви займаєтеся важкою фізичною працею, схильні до пітливості або відчуваєте важкі психічні потрясіння, то можливо це кількість потрібно збільшити.



Краще всього пити воду помалу протягом всього дня. Пити багато води за один раз не рекомендується. Справа в тому, що коли вода проходить через наш організм повільно, вона виконує свої функції з набагато більшою ефективністю. Ідеальним можна вважати режим, коли дрібними ковтками випивається півсклянки кожну годину або один стакан кожні дві години. При такому режимі споживання вода буде найкраще живити, очищати і гідрат організм, а також нейтралізувати дію шкідливих для здоров'я продуктів життєдіяльності клітин і тканин. Поглинання великої кількості води за один прийом викликає тимчасову перевантаження, яка чинить негативний вплив на нирки, а сама вода проходить через тіло, не надаючи на нього абсолютно ніякого позитивного впливу.



Крім того, завжди пам'ятайте про те, що деякі продукти харчування в своєму природному вигляді містять багато води - наприклад, свіжі фрукти та овочі мають у своєму складі від 80 до 90% цієї речовини - і саме вони є основою нашої антіцеллюлітовой системи живлення. Таким чином, вживаючи в їжу велику кількість продуктів з високим вмістом води і споживаючи її в достатній кількості протягом дня, ми задовольнимо всю потребу нашого організму в рідині.



Не рекомендуємо пити воду разом з їжею, так як це призводить до зниження концентрації шлункового соку. Крім того, якщо ви будете запивати їжу водою, то з'їсте набагато більше, але пережовувати їжу будете гірше. І тільки в тому випадку, якщо ви будете пити воду дуже дрібними ковтками, вживання її разом з їжею допускається. Але пам'ятайте, самими дрібними ковтками, а не залпом.



Нижче наводяться кілька додаткових рекомендацій, як, коли і скільки краще пити води.



Найкраще кожним ранком до прийому будь-яких їжі насамперед випивати повну склянку чистої води.



Де б ви не працювали, читали або відпочивали, завжди тримайте під рукою чисту воду. А якщо вона до того ж буде налита в красивий келих, то це, напевно, спонукає частіше її пити.



Візьміть собі за правило пити воду до, під час і після фізичних вправ або важкої фізичної роботи. Це надзвичайно важливо для поповнення запасів вологи в організмі, яку він втрачає внаслідок підвищеного потовиділення.



Коли б ви не опинилися поблизу джерела води, не відмовляйте собі в задоволенні зробити хоча б ковток освіжаючого пиття.



Час від часу можна урізноманітнити своє питво, додавши у воду трохи лимонного соку.



Зрештою, по можливості можна замінювати воду прохолодними напоями. Але дуже скоро ви і самі зрозумієте, що неусвідомлено віддаєте перевагу пити воду, а не всілякі дієтичні шипучі напої, каву або чай натуральний, які насправді діють як потужні сечогінні засоби, тим самим зневоднення ваш організм.



Аспекти планування повсякденному дієти



У дійсності дотримуватися антіцеллюлітовой системи живлення досить просто. Перш за все необхідно запам'ятати, що зазначена система зовсім не дієта. Це не правило, що є, а рекомендації, як є. Вам не потрібно обмежувати себе ні в тому, що є, ні в тому, як є - природно, у розумних межах. Але якщо ви візьмете на озброєння основні ідеї цієї системи і проникніться принципами системи правильного харчування, ви не зможете помилитися. Можна з упевненістю сказати: слідуючи цим ідеям, ви ніколи не будете вважати, що голодуєте або обділені якимись стравами. Пропоновані у відповідності з цією системою продукти харчування будуть смачними, мати повний набір поживних речовин і, безсумнівно, принесуть вам задоволення.



Десерти



Спільне для всіх правило: відмовитися від десерту (морозиво, всілякі кондитерські вироби з кремом, тістечка та пироги). Вживання подібних продуктів повністю виключено в системі дієтичного харчування, і воно не дасть вам нічого крім великої кількості жирів і цукру.



Корисним і цілком достатнім десертом може бути страву з невеликої кількості знежиреного йогурту без смакових добавок і кількох ягід родзинок або чорної смородини. Зверху страву можна посипати подрібненими горіхами.



Для різноманітності цілком прийнятно використання в якості десерту тістечок і булочок домашньої 'випічки з борошна грубого помелу з добавкою мінімальної кількості цукру - а ще краще замість цукру додати кілька сушених фруктів. Деякі види десерту можна придбати в магазинах дієтичних продуктів.



Фруктове «морозиво»



Цей вид десерту може послужити чудовою заміною для тих людей, які не в змозі відмовитися від морозива. Крім того, він відмінно освіжає в жарку погоду.



Фруктовий шербет



Приготуйте суміш з персиків, ягід (полуниці, малини або чорниці), персиків і винограду (необхідно брати сорти без кісточок), додайте достатню кількість яблучного соку або чистої води, перемішайте все в міксері. Отриману масу поставити в холодильник і заморозити.Для додання страві «вершковою» консистенції, необхідно заморожену суміш ще раз обробити в міксері.



Способи кулінарної обробки.



Спосіб, за допомогою якого ви готуєте продукти до вживання їх в їжу, робить величезний вплив на харчову цінність готового блюда, а також на кількість містяться в ньому калорій.



Головний секрет кулінарної обробки полягає в тому, щоб якомога менше і м'якше впливати на вихідні продукти. Найкращим способом можна вважати варіння на пару. У процесі варіння у воді вітаміни руйнуються, проте в відварних овочах багато, а в деяких випадках навіть більша частина поживних речовин зберігається. В якості кулінарної обробки, по можливості, завжди вибирайте гасіння, варіння у воді, припускання чи варіння на пару. Відмінним способом кулінарної обробки є варіння продуктів при підвищеному тиску.