пʼятницю

Соки з фруктів і овочів

СОКИ З СВІЖИХ ФРУКТІВ І ОВОЧІВ



Вилучаючи соки зі свіжих фруктів і сирих овочів за допомогою соковижималки, ми отримуємо практично все саме цінне від цих продуктів. Всі соки у великій кількості містять вітаміни, мінеральні речовини і життєво важливі ферменти. Всі свіжоприготовані соки перетравлюються організмом протягом декількох хвилин, і через дуже короткий час повністю засвоюються тілом.



Соковижималка обов'язково повинна стати частиною вашого кухонного інвентарю точно також, як і міксер.Смак свіжоприготовлених соків не має нічого спільного зі смаком звичайних соків промислового виробництва, не йдуть вони ні в яке порівняння з останніми за вмістом поживних речовин. Постарайтеся щодня включати в своє меню велику склянку соку.



Коли готують соки, зазвичай овочі та фрукти ніколи не змішують один з одним. Проте існують два винятки з цього правила. Допускається змішувати з різними овочами яблука, а до фруктів можна підмішувати селеру.Незважаючи на те що морквяний сік користується великою популярністю, користь від його вживання значно зросте, якщо цей сік ви змішайте з соками з інших овочів. Спробуйте як-небудь приготувати наступні комбіновані овочеві соки: морква-селера-огірки, морква-спаржева капуста-яблука або морква - томати - селера.



Ніколи не чистіть овочі та фрукти від шкірки. Зрозуміло, при цьому треба зробити виключення для тих з них, у яких шкірка дуже груба - для ананасів, цитрусових та інших подібних фруктів і овочів. У всіх інших випадках рекомендується просто пошкребти шкірку спеціальною щіткою для чищення овочів під струменем холодної води.



Різати і чистити овочі і фрукти необхідно безпосередньо перед тим, як з них буде готуватися сік.



Якщо фрукти тверді, краще готувати з них сік. А в природному вигляді можна вживати м'які і стиглі фрукти.



Пити фруктові та овочеві соки краще всього відразу після приготування. В іншому випадку дуже швидко відбувається їх окислення, майже повна втрата вітамінів, а також руйнування вкрай нестійких ферментів.



Як вже зазначалося вище, корисніше всього пити свіжоприготовані соки. Однак у випадку крайньої необхідності допускається зберігання овочевих і фруктових соків, але тільки в герметичних судинах, при низькій температурі і всього лише протягом декількох годин.



Завжди пийте соки маленькими ковтками. Ніколи не вливайте їх у себе залпом.



Для того щоб овочеві і фруктові соки краще засвоювалися організмом, пийте їх на голодний шлунок. Не рекомендується запиватисоками їжу або пити їх після їжі.



Якщо можливо, то постарайтеся зробити так, щоб соковижималка була у вас завжди під рукою і готова до роботи. Пам'ятаєте, чим важче буде вам дістатися до будь-якого апарату, тим рідше ви будете ним користуватися.



Фруктове пюре



Приємний і легкий спосіб вживання фруктів - це приготування з них пюре. Причому вживання фруктів у такому вигляді має ряд істотних переваг: організм засвоює більшу частину поживних речовин, в готовому продукті зберігається вся клітковина, полегшується травлення. Справа в тому, що міксер як би «пережовує» фрукти за вас. Крім того, при такому варіанті обробки ви можете одночасно вживати в їжу кілька різних видів фруктів і овочів.



Для того щоб посилити смакові якості пюре, рекомендується готувати його, змішуючи два або три види фруктів. Таким чином ви зможете пустити в справу навіть ті фрукти, смак яких вам не дуже подобається, а також ті з них, які самі по собі не є достатньо солодкими. Крім того, змішуючи різні види фруктів можна легко змінювати консистенцію готової страви.