четвер

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ І РОЗВИТКУ ЦЕЛЮЛІТУ

Поява целюліту - не випадковість



причини целюлітуАж до теперішнього моменту ми фокусували свою увагу в основному на фізіологічних аспектах виникнення та розвитку проблеми целюліту. Я навмисно змусила вас пройти весь цей «фізіологічний лікнеп», оскільки маю тверде переконання, що дуже важливо розуміти проблему зсередини, а саме: твердо усвідомлювати, які невидимі фізіологічні процеси відбуваються під шкірою.



НЕПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ



Неправильний підбір продуктів харчування, сумуючись день у день, призводить до серйозного дефіциту деяких поживних компонентів. «Зручна» їжа швидкого приготування, бідна відносно корисних компонентів для життєзабезпечення організму і багата жирами, цукром і сіллю, а також хімікатами, використовуваними при їх виготовленні, часто складає основу раціону харчування більшості з нас. Коли ми харчуємося подібним чином, свіжі фрукти і овочі автоматично переводяться в розряд їжі «другого плану», в той час як саме вони повинні складати основу здорового раціону харчування. Те ж саме можна сказати і щодо споживаної рідини: солодкі газовані напої і соки з концентратів затуляють від нас споживання звичайної води.



Спосіб споживання їжі також має прямий зв'язок з тими проблемами, про які йде мова. Часто ми просто ковтаємо їжу, не встигаючи толком її пережовувати. Це, у свою чергу, викликає проблеми з перистальтикою і, як наслідок, запори, які перетворилися на справжній бич сучасного суспільства. Різні лікарські препарати, які нейтралізують кислоту або надають проносне дію, тільки посилюють проблему, оскільки втручаються в нормальний перебіг фізіологічних процесів в організмі. Те ж саме можна сказати і про болезаспокійливих таблетках, транквілізаторах і стимуляторах, пігулках для схуднення, до яких ми звертаємося занадто часто і іноді без особливої необхідності. Це посилює напругу вже і без того перевантаженої системи. Можна продовжити далі: кофеїн, алкоголь, нікотин ...



Брак освіти і знань в області харчування утворює іншу проблему, лише погіршує стан і без того вже сформувався целюліту:неправильний підхід і зловживання різними дієтами. Для більшості людей вони стали нормою. А в результаті - дефіцит життєво необхідних компонентів живлення в організмі.



СИДЯЧИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ



Для багатьох з нас сидіння протягом кількох годин на службі - це щоденна реальність. Однак ми часто продовжуємо цю традицію і у вільний від роботи час, забуваючи про те, що сидячий спосіб життя характеризується неправильним кровообігом, поверхневим диханням, слабким струмом лімфи, застоєм в кишечнику і деякими іншими



факторами, надалі приводять до серйозних проблем зі здоров'ям.



СТРЕСИ



Стреси, напруги нервової системи, зайві хвилювання надають руйнівну дію на всі системи нашого організму, впливаючи на травлення, кровообіг, видільні системи, порушуючи нормальний сон і знижуючи загальний рівень енергії. І не тільки суворі життєві колотнечі тому провиною, часто більший негативний вплив роблять саме щоденні і щогодинні дрібні проблеми, отруйні наше існування.



Деякі інші причини целюліту



Існують і деякі інші фактори, що вносять свою лепту у появу і розвиток целюліту. Поганий кровообіг можна назвати в числі однієї з перших причин целюліту.



ПОГАНА ПОСТАВА



Погана постава призводить до неправильного розташування органів, що значно знижує ефективність їх функціонування і призводить, у свою, чергу, до додаткового напруження системи кровообігу



Тривала нерухомість



Сидіння або стояння в одному положенні протягом тривалого відрізка часу призводить до того, що вся рідина в організмі збирається в нижніх кінцівках.



Схрещування ніг при сидінь



Сидіння зі схрещеними або скрученими ногами порушує нормальний кровообіг у нижніх кінцівках, оскільки в цьому положенні здавлюється одна з головних вен нашого тіла, що йде по внутрішній поверхні стегна. Це може принести певну шкоду, оскільки вени в області ніг дуже легко уразливі.



Носіння взуття на високих підборах



Носіння невідповідною взуття протягом тривалого часу деформує литковий м'яз і порушує нормальний кровообіг нижніх кінцівок. Крім того, штучне піднімання п'ятки змінює поставу з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками.



НОСІННЯ ТІСНОГО ОДЯГУ



Носіння тісного одягу, поясів, ременів, нижньої білизни, які обтягують тіло і врізаються призводить до того, що рідина накопичується зверху чи знизу місця обхвату. Якщо це триває тривалий час, то набряки і деформації можуть прийняти постійний або навіть необоротний характер. Більш того, даючи ілюзію «стиснення» проблемних зон, ці предмети одягу розслаблюють м'язи і згодом знижують їх тонус.



Крім того, вагітність, передменструальний стан, запори - усе це збільшує обсяг нижньої частини живота і вносить зміни в кровообіг нижніх кінцівок.



РОЛЬ ГЕНЕТИЧНИХ ФАКТОРІВ



Незважаючи на те, що багато чого ми отримуємо у спадщину від батьків, дуже важливо мати на увазі, що одне - генетично успадковані якості і схильності, і зовсім інша - зрілий розвинений синдром або хвороба. Той факт, що мати страждала целюлітом,зовсім не означає, що її дочка приречена на ті самі муки. Навпаки, обізнаність про наявність негативної тенденції може зіграти важливу роль у запобіганні проблеми або ж в припиненні її розвитку.



ВПЛИВ ГОРМОНАЛЬНОГО ФАКТОРА



Жіночі гормони відіграють важливу роль у створенні сприятливих умов для утворення целюліту за допомогою позитивного впливу на розвиток жирової тканини та на затримку води в організмі, що відбувається, в основному, в області стегон і тазу. Безумовно, в житті жінки існують періоди, коли гормональна активність особливо висока: статеве дозрівання, вагітність, менопауза-механізм утворенняцелюліту активізується і стимулюється цим високим гормональним фоном. Однак дуже важливо мати на увазі, що гормони лише готують грунт - ми ж робимо все інше. Є багато способів, за допомогою яких можна нейтралізувати дію підвищеного гормонального фону і не допустити таким чином деформації жирової тканини.



Заключне слово про вашій фігурі і ... вашу вагу



Як вже говорилося раніше, зайва жирова прошарок не є невід'ємною частиною синдрому целюліту. Проте, в більшості випадківцелюліт спостерігається саме в людей з надлишковою вагою.



Целюліт утворюється в жировій тканині, тому чим менше підшкірний жировий шар, тим менше ймовірність придбати цю неприємну проблему. Іншими словами, першим кроком для профілактики появи целюліту є збереження нормальної ваги тіла. В даний час вже загальновизнано, що немає ніякої необхідності з віком збільшуватися в об'ємі. Вага тіла і фігура, з якою ми підійшли до двадцятип'ятирічному рубежу, за умови, що вони пропорційні статурі, можуть бути збережені протягом всього життя при зовсім незначних зусиллях з нашого боку. Саме розумне послідовне регулювання ваги тіла має стояти на першому місці. Коливання в межах 1-3 кілограмів, якщо не вважати періоду вагітності, є абсолютно нормальними.



Що ж стосується фігури, то тут немає суворого критерію, як краще виглядати. Кожен з нас повинен сам визначити для себе поняття «ідеальної фігури», але при цьому слід зберегти гармонійну пропорцію між статурою і розподілом жирового прошарку адже саме вона утворює чудові контури "ніжні обриси жіночого тіла. Треба сказати, що «досконала фігура», що пропагується в засобах масової інформації, зовсім не є прикладом так наслідування. Досконала фігура - фігура розвинена пропорціях, що відповідають вашому статурі.