вівторок

Целюліт та харчування

ПРИЧИНИ І НАСЛІДКИ



Самі по собі косметичні процедури, спрямовані на боротьбу з целюлітом не призводять до стійкого результату, а носять тимчасовий характер (діють лише тоді, коли ви їх проводите і перестають "працювати" після закінчення курсу). Це відбувається за тим, що вони впливають на слідство, а не усувають причину. А причини целюліту - гіпертрофія адипоцитів (жирових клітин) і порушення мікроциркуляції. Тому всі косметичні процедури мають сенс лише на тлі "антицелюлітного" харчування і тренінгу. Саме ці дві складові є запорукою у перемозі над целюлітом і зайвою вагою. Так якими мають бути харчування та тренінг?



ВАМ ЛЮБИТЕ ГІПОСУЛЬФІТ?



Проблема надмірного харчування, що призводить до неконтрольованого набору маси, посилюється якістю, вживаної їжі. Перш за всехарчування стало рафінованим, збіднені мінералами і мікроелементами, а також вітамінами та іншими біологічно активними речовинами, так необхідними для організму. З іншого боку їжа сучасної людини рясніє шкідливими насиченими жирами, що приводять до інфарктів і інсультів; простими цукрами-джерелом "порожніх" калорій (абсолютно не потрібних при нинішній життя) і що призводить до ожиріння й розвитку діабету, а також різними барвниками, ароматизаторами, "покращувачами "," підсилювачами "смаку, консервантами і т.д., які, втручаючись у роботу організму, призводять до порушень у функціонуванні його систем. Надмірне споживання солі-також чинник, що призводить до затримки води і, як наслідок, - до набряклості в кінцівках, що сприяє застійним явищам-провісників целюліту.



У підручнику з гігієни харчування ми читаємо: "Для підвищення хлібопекарських якостей пшеничного борошна дозволяється додавати в борошно в якості харчової добавки бромат калію, гіпосульфіт, діамід вугільної кислоти, перекису кальцію, ортофосфорної кислоти і цистеїну". Може бути для "хлібопекарських якостей борошна" це і добре, але немає ніякої впевненості, що це добре для людини.Куди потім відкладаються ці "добавки" і як надалі все це позначається на перебіг життєвих процесів? Виробникові це не цікаво. Але нас-то це повинно хвилювати!



А ВИ ЇСТЕ Е-ШКИ?



"Антицелюлітне" харчування-здорове адекватне харчування, включає в себе відмову від напівфабрикатів на користь натуральних продуктів. Чим же так завинили напівфабрикати? Ковбаса, наприклад, за ГОСТом містить тільки 18% м'яса (а за ТУ вона взагалі може його не містити), допустимо ще 30% жирів (що теж не є добре), але головне питання-а що ж інші 52% - це що? Ті самі "підсилювачі-поліпшувачі-наповнювачі-барвники" і Е-шки, щоб довго зберігалася? На жаль-да.



Необхідно відмовитися від гідрогенізованих або трансжирів (маргарини, спреди), а також продуктів, приготованих з їх використанням (печиво, чіпси і т.д.). Максимально можливо обмежити пряме споживання тваринних жирів, а також рослинних, що містять велику кількість насичених жирів (пальмова, кокосова, какао масла). Збільшити в раціоні частку поліненасичених жирів, перш за все Омега-3, що містяться в рибі, риб'ячому жирі і льняному маслі (при необхідності приймати додатково у вигляді добавок)



ЦУКОР-СІЛЬ ПРОТИ КРАСИ



Відмовтеся від цукру. Немає ніякої біологічної цінності або необхідності в цьому продукті. Лише одна звичка отримувати легко доступні порожні калорії. Глюкоза, необхідна для роботи мозку, повинна надходити з фруктів і повільних вуглеводів (з низьким глікемічним індексом (ГІ)). Не забувайте про те, що в природі не існує цукру в рафінованому чистому вигляді.



Але найбільш шкідливим для фігури є одночасне вживання простих цукрів і жирів (торти і т.д.). Цукор підвищує рівень інсуліну в крові, який "запихає" надійшов жир відразу в жирові депо. Крім того, торти-справжнє джерело стабілізаторів, консервантів, ароматизаторів та іншої нечесті, в якій наш організм не потребує. Не обманюйте себе, замінюючи цукор на фруктозу або мед. Фруктоза з такою ж легкістю конвертується в жири, як і цукор. А мед ще більш калорійний і, взагалі, вживати його потрібно як ліки. Якщо без солодкого зовсім не можете, то курага прийде вам на допомогу. Дві-три штучки кураги і ви отримаєте і фруктозу, глюкозу і, і вітаміни, і клітковину. Все це хіба є у цукрі? Так навіщо його їсти, коли можна з користю замінити?



Якщо не можете відмовитися зовсім від прямого споживання солі, то максимально обмежити її кількість. Натрій, що міститься в соле є Антогонистом калію, який відповідає за роботу серцевого м'яза. Чим більше натрію, тим менше калію, а значить-гірше серця. До того ж сіль затримує воду, яка опускаючись під дією сили тяжіння, йде в ноги, викликаючи набряки. І, тим самим, провокуючи целюліт.Немає жодного наукового доказу необхідності прямого вживання солі. Навпаки, ті, хто відмовився від солі поліпшили своє самопочуття, понизили вагу (сіль затримує воду) приблизно на 2 кг, а також позбулися ще від одного ризик-фактора утворенняцелюліту.



ДУМАЙ, ЩО П'ЄШ



З тієї ж причини, що і вживання напівфабрикатів, "антицелюлітне" питво увазі відмову від лимонадів, кол та інших напоїв, у складі яких містяться консерванти, барвники, стабілізатори тощо. Уникайте вживання соків з пакетів з додаванням цукру. Під заборону потрапляють кава і чай, склад яких міститься кофеїн. Винятком є зелений чай, до складу якого хоч і входить кофеїн, але його негативну дію нівелюється іншими позитивними характеристиками. До того ж зелений чай-м'який діуретик, що зовсім не погано при вирішенні проблем зниження ваги і позбавлення від целюліту.



А що ж тоді можна пити? По-перше, питна столова вода, столова мінеральна вода. Абсолютно не має значення газована чи ні. Газ в даному випадку виступає в ролі природного обмежувача (занадто багато не вип'єш). По-друге, фреші або якісні соки з пакетів, на яких написано, що вони виготовлені без додавання цукру (М'якотний соки-все нектари, тобто виготовлені з пюре, води і цукру). Соки бажано розбавляти водою. Не забувайте, що всі вони-прості (швидкі) вуглеводи з високим ГІ.



НЕ ВСІ ТРЕНІНГИ ОДНАКОВО КОРИСНІ



Як вже зазначалося, не будь-тренінг корисний при боротьбі з целюлітом. Види спорту, пов'язані з наднапруженому ніг (теніс, волейбол, аеробіка) тільки погіршують ситуацію, тому що підвищується навантаження на венозну мережу і "розбовтуються" суглоби.Правильним рішенням у цьому випадку буде: плавання, силовий тренінг за помірною кардіонагрузку. Адже з одного боку треба спалити максимальну кількість калорій, щоб зменшилися в розмірах гіпертрофовані адипоцити, а з іншого-поліпшити мікроциркуляцію.Тому що, чим краще кровопостачання, тим більше жирних кислот потрапить у кров. А чим вище буде необхідність у джерелах енергії, тим більше цих жирних кислот згорить. А значить-зменшаться обсяги, знизиться вагу і покращає кровопостачання целюлітних зон, що нам і треба.