середу

Причини целюліту. Фітнес і дієта проти целюліту

ЦЕЛЮЛІТ І ЗАЙВА ВАГА



целлюлит: причины целлюлитаЦЕЛЛЮЛИТ існував завжди, але ставлення до нього не завжди було однаково. Коли він ховався під довжелезними сукнями і його ніхто не бачив, то вона ніби й не існував, а значить і нікого не хвилювало. Але коли модним стало виставляти своє тіло напоказ, то целюліт спільно з ожирінням став проблемою № 1. А найбільш затребуваними процедурами в косметичних салонах в переддень пляжного сезону стали-корекція фігури (зниження ваги) іпозбавлення від целюліту.



Багато проблему проблему зайвої ваги і целюліту розглядають окремо. Насправді, це не зовсім вірно, так як і в тому, і в іншому випадку провідною ланкою патогенезу є гіпертрофія адипоцитів (тотальна при ожирінні і локальна прицелюліті). Більш того, самої поширеної помилкою при корекції фігури є односторонній підхід-коли, борючись з ожирінням, забувають про целюліт, а намагаючись впливати на жирову тканину в областях целюліту, забувають про жирової тканини в цілому. У результаті після схуднення програм раптом з'являється целюліт, який раніше був непомітний, а після проведення "антицелюлітних" заходів замість жиру з задньої поверхні стегон йде жир зі щік, рук або бюста. Для того щоб цього не проіcходіло, необхідно розуміти, які процеси протікають в жировій тканині взагалі і при целюліті зокрема, а також що відбувається в жировій тканині при різних впливах, застосовуваних у косметологічній практиці.



ПРИЧИНИ ЦЕЛЮЛІТУ



ЦЕЛЛЮЛИТ - це косметичний недолік, що утворюється на тлі застійних явищ, який характеризується локальними жировими відкладеннями на животі та стегнах у вигляді горбків чи вузлів. Целюліт може бути як у жінок з надмірною масою тіла, так і у худих, проте в будь-якому випадку спостерігається гіпертрофія адипоцитів , потовщення сполучних перегородок, порушення кровообігу, що в результаті призводить до зміни рельєфу шкіри. Зазвичай до косметолога звертаються з приводу целюліту, розраховуючи заразом позбутися й від зайвої ваги.



ЦЕЛЮЛІТ-ВТОРИННА СТАТЕВА ЧИ ХВОРОБА?



целлюлит: причины целлюлитаПерш ніж говорити про лікуванні целюліту , необхідно розібратися, де закінчується целюліт - норма, тобто целюлітяк вторинний жіночий статевий ознака, і де починається целюліт - патологія. Якщо говорити тільки про нерівностях шкіри в целюлітних зонах (задня поверхня стегон, підколінні ділянки, живіт), які зазвичай описують як "апельсинову кірку", то тут доведеться змиритися з тим, що у одних жінок вона буде сильніше виражена, ніж у інших, і з цим нічого або майже нічого не поробиш. Згідно гістологічним дослідженням, фактором, що привертає до появицелюліту у жінок є просторова організація жирових часточок. Якщо у чоловіків підшкірна жирова тканина в області стегон і живота складається з невеликих часточок, розділених сполучно-тканинними перегородками, які розташовані по діагоналі до поверхні шкіри, то у жінок часточки більші, перегородки розташовані майже перпендикулярно, а сама сполучна тканина менш однорідна. Вираженість ознак целюліту корелює з будовою сполучної тканини і з розміром адипоцитів в даних ділянках. А так як в області стегон і живота у жінок завжди накопичується певна кількість жиру, уникнути появи "апельсинової кірки" практично неможливо. Целюліт як патологія починається тоді, коли до гіпертрофії адипоцитів приєднується порушення мікроциркуляції і метаболізму жирової тканини.



Отже, в патогенезі целюліту провідною ланкою може бути як гіпертрофія адипоцитів, так і порушення мікроциркуляції. У першому випадку пусковим моментом стає переїдання і гіподинамія, а в другому-патологія кровообігу.



ЗАМКНЕНИЙ В КЛІТИНАХ



Щодо зв'язку гіпертрофії адипоцитів з патологією кровообігу існують різні гіпотези. Експерементально доведено, що інтенсивність обміну в жировій тканині залежить від інтенсивності кровотоку через жирову тканину-чим краще кровопостачання, тим вище швидкість. При застійних явищах в жировій тканині локальна гіпертрофія адипоцитів може розвиватися навіть на тлі нормальної маси тіла. Крім того, щоб адипоцит міг отримувати жирні кислоти і, навпаки, виділяти їх в кров, він повинен мати контакт з кровоносними посудиною. Якщо адипоцит втрачає зв'язок з мікроціркуляціонним руслом, жир виявляється замкненим у клітинах. Зате при спробах скинути вагу в першу чергу буде йти в хід найдоступніший жир (наприклад, замість жиру зі стегон і живота йде жир зі скул і щік, через що особа преобретает виснажений вигляд).



ФІТНЕС І ДІЄТА ПРОТИ ЦЕЛЮЛІТУ



целлюлит: причины целлюлитаГіпертрофія адипоцитів (неважливо, тотальна чи локальна) виникає внаслідок дисбалансу між ліполізу (розщеплення жиру) і ліпогінезем (формуванням жирової тканини), тобто коли швидкість синтезу тріглецірідов перевищує швидкість їх розщеплення на жирні кислоти. Швидкість ліполізу визначається, з одного боку, енергетичними потребами організму, з іншого боку-нервовими і гуморальними впливами. Крім того, на інтенсивність ліполізу впливає швидкість кровотоку в жировій тканині, і при застійних явищах ліполіз істотно сповільнюється.



У програмах з корекції фігури широко застосовуються методи, спрямовані на активацію ліполізу і / або пригнічення липогенеза, а також процедури щодо поліпшення кровопостачання жирової тканини в проблемних зонах.



Безсумнівно, стимулятори ліполізу грають важливу роль у вирішенні проблем, пов'язаних з надмірною жировою тканиною, однак цілком покладатися на них все-таки не слід. Ніякий, навіть самий потужний "расщепитель" жирів сам по собі не здатний усунути целюліт або позбавити від зайвої ваги. І причин тут декілька.



По-перше, якщо жирові часточки оточені щільною фіброзною оболонкою, а кровоносних судин на всі адипоцити не вистачає, витягти жир з клітин буде непросто.



По-друге, як уже зазначалося, в організмі є багато іншого, більш доступного жиру, який і буде расходиваться в першу чергу.



По-третє, навіть якщо кровопостачання жирової тканини не порушено, і жир благополучно розщеплюється на жирні кислоти, виникає проблема їх утилізації, інакше, не знайшовши застосування, вони знову де-небудь відкладуться. А так як багато хвороб асоційовані з ожирінням (наприклад, атеросклероз), пов'язані саме з підвищенням рівня жирних кислот у крові, вирішувати цю проблему треба досить швидко. Для дорослого організму, який вже не так сильно потребує матеріалі для будівництва тканин, найнадійнішим способом позбавлення від жирних кислот є м'язова робота.



Дієта і фізична активність є головними чинниками, що модулюють метаболізм м'язової і жирової тканини, тому, як не банально це звучить, немає сенсу починати заходи щодо корекції фігури на тлі переїдання і гіподинамії